Splicer fibră optică profesional

Doze și cutii electrice

Filtre active

Doză aparat 1 post pentru montaj echipamente electrice, cu garnituri de cauciuc pentru a preveni trecerea aerului dinspre cameră spre peteții de rigips sau invers; Indice protecție IP: IP30 ; Caracteristici principale: adâncă, pentru montaj în pereți de rigips ; <span...
1166 leiPreț

Dozele (cutii de distribuție electrice) fac parte din categoria elementelor multiple utilizate, în principal, pentru montarea unei instalații electrice. Dozele conexiuni electrice sunt carcase rezistente, care adăpostesc conexiunile electrice ce asigură alimentarea majorității echipamentelor și aparatelor electrice și electronice din casele noastre (doze de legături electrice). 

De regulă, dozele includ cutii conexiuni electrice cu patru pereți laterali și suporturi de poziție, care se vor poziționa fie pe perete (aplicate) fie în perete (îngropate), pe care urmează să fie amplasate prize sau doar legături doze electrice.

Un circuit electric complet va avea următorul traseu: priza (doze prize electrice) – doze electrice de legătură – tablou electric – prize – tablou.

Avantajele dozelor electrice

Doza de conectare asigură continuitatea cablurilor din spațiul în care este montată. Circuitele electrice, respectiv traseele orizontale și verticale care conduc curentul la sistemele de iluminat și prize, conțin doze derivație. Dozele de ramificație conțin puncte de ramificație, denumite și noduri, care permit accesul și intervenții ulterioare, atunci când survin probleme de funcționare. 

Sunt doze electrice ignifuge care dispun de protecție la foc (doză metalică, ce se folosește în zonele cu potențial inflamabil). Dozele ermetice asigură etanșarea legăturii electrice, iar doza subacvatică este ideală pentru conectarea cablurilor în grădină, sub pământ, în apă sau în locuri cu umiditate foarte mare. 

Pe lângă avantajele care țin strict de buna funcționare a rețelei electrice, dozele asigură protecția circuitelor și aspectul estetic al locuinței - conținând cablajele electrice, astfel încât acestea nu pot fi sesizate din exterior.

Tipuri de doze electrice și cutii electrice

În funcţie de modalitatea de montaj, dozele pot fi:

  • aplicate pe perete - doză aplicată (instalaţia electrică este realizată aparent pe perete);
  • îngropate în tencuială - doză îngropată (instalaţia electrică s-a realizat prin perete până în doza aparat electric).

În funcţie de sistemul de fixare în doze, acestea pot fi clasificate în:

  • Pentru prize cu fixare cu gheare;
  • Pentru prize cu fixare cu şuruburi.

În funcţie de destinația dozelor electrice, acestea pot fi: 

  • doze electrice modulare (3-6 module)
  • doză de legatură pentru iluminatul unei camere, din care merge câte un conductor pentru fiecare corp
  • doză de aparat sau doză priză 
  • doză universală
  • doză derivație

În funcție de clasa de protecție, dozele pot asigura clase de protecție diverse: IP20, IP40, IP55, IP65 (doză derivație IP 65), IP67, IP68

În funcţie de de locul de utilizare, dozele electrice pot fi de interior sau de exterior. În funcţie de tipul peretelui, există doza electrică pentru zidărie și doză rigips (doză derivație rigips). De asemenea, există diverse dimensiuni de doze electrice.