Producător

Producător

Categorie

Categorie

Tip cablu

Tip cablu

Conector

Conector

Splicer fibră optică profesional

Mufe RJ45 și telefonice

Filtre active

Noțiunile de mufe internet și mufe telefon se referă, de obicei, la mufe pentru cabluri torsadate (Twisted Pair) și la elemente de conectică și accesorii specifice acestora. Spre deosebire de acestea, pentru cablurile de fibră optică se folosesc conectori specifici (mufa internet fibră optică).

Mufe de internet sunt, de regulă, conectori de tip RJ-xx - abrevierea RJ vine din limba engleză (Registered Jack), desemnând o mufă patentată sau standardizată. Istoria mufelor RJ a început în anii 1970, în cadrul Bell Laboratories în SUA, fiind standardizate mai apoi de către FCC și dezvoltate, ulterior, până în ziua de azi. Conectica RJ se referă atât la mufa tată, cât și la mufa mamă. 

Pentru legare mufe internet este nevoie de un clește de sertizat mufe RJ45. Conectorii RJ45 pot fi sertizaţi pe cablul UTP destinat unei reţele în două modalităţi: straight through (se folosește la conectarea unui echipament la swich) și cross over (pentru conectarea directă a doua calculatoare la rețea). Fiecare dintre cele două modalități folosește o anumită ordine a culorilor (există scheme complete pentru mufă internet culori).

Tipuri de mufe de internet (rețele de date pe cabluri torsadate)

Mufa prelungire cablu internet este un conector de tip RJ-45  8P8C, respectiv având 8 pini și 8 contacte. Acestea pot fi mufa internet cu și fără ecranare.

După utilizare/categorie, avem mufă RJ-45 8P8C clasică, mufă RJ-45 Cat.5e (mufă internet UTP cat.5), mufă RJ-45 Cat.6 (mufă rețea FTP cat. 6). mufă RJ-45 Cat.6A.

După modul de fixare: mufă care se fixează prin sertizare, mufă cu fixare fără unelte speciale “no tool” și mufă cu fixare în modul Keystone (cuplă rapidă cu fixare pe conductor).

După tipul mufei, avem mufă RJ-45 mamă (cuplă) și mufă RJ-45 tată. 

După tipul cablului, avem mufe internet pentru:

  • UTP cablu torsadat fără ecranare
  • FTP cablu torsadat cu ecranare cu folie
  • STP cablu torsadat cu ecranare cu tresă metalică

Accesorii pentru mufe de internet

  • Protecție cablu mufă internet (diverse culori și diverse variante constructive)
  • Protecție împotriva prafului  (diverse culori și diverse variante constructive)
  • Manșon mufă  (protecție mufă, diverse culori și diverse variante constructive)
  • Splitter RJ-45 (1RJ-45 tată și 2xRJ-45 mamă - așa-zisa mufă internet cu 2 ieșiri
  • Cupla RJ-45 mamă mamă (mufă prelungire cablu internet)
  • Cupla RJ-45 inline coupler 

Mufe telefonice

Așa-zisa mufă telefonicăeste un conector de tip RJ utilizat pentru rețele telefonice (mufă telefon fix).

Acest tip de mufe  se găsesc în mai multe variante constructive: mufe RJ-9 4P4C (cu 4 pini și 4 contacte, pentru receptoare de telefon cablu plat), mufe RJ-11 6P4C (cu 6 pini și 4 contacte pentru ADSL, telefonie și modem de cablu) sau mufe RJ-12 6P6C (cu 6 pini și 6 contacte pentru rețele de telefonie). Cât costă o mufă de telefon? Prețul diferă în funcție de producător și de tipul constructiv al mufei.

Cele mai întâlnite accesorii pentru mufe telefonice sunt splitter-ul RJ-11 telefonic (1RJ-11 tată și 2xRJ-11 mamă) și cupla RJ-11 telefonică mamă-mamă.